gorski kotar smještaj- kuća za odmor gorski kotar-privatni smještaj gorski kotar - nova godina gorski kotar - gorski kotar kuće- odmor gorki kotar - cottage croatia - vacation house croatia - house for rent croatia -biking croatia - rural house croatia aktivnosti « Gorski Kotar – KUĆA ZA ODMOR BEGOVO RAZDOLJE

Skijaško trčanje

Najzdravija tjelesna aktivnost! Naučite trčati na skijama i tako se počnite baviti najkorisnijim sportom na svijetu.

Skijaško trčanje (nordijsko skijanje ili cross country skijanje) se danas smatra najučinkovitijim i najzdravijim oblikom sportske rekreacije te je ujedno najzahtjevnija aerobna aktivnost kojom se troši najviše kalorija. Razlog je to što su kod skijaškog trčanja zastupljene sve skupine mišića, odnosno cjelokupna tjelesna muskulatura. To je sportsko-rekreativna disciplina u kojoj tijelo najprirodnije podnosi napor fizičke aktivnosti.

U odnosu na atletsko trčanje,kod skijaškog trčanja mišići ruku,ramenog pojasa i trupa, znatno su više opterećeni zbog odgurivanja sa skijaškim štapovima.

Ono također omogućava pojačanu funkciju dišnih organa u najpovoljnijim prirodnim uvjetima čistog planinskog zraka i neusporedivo lijepog zimskog okruženja,te pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje vašeg tijela a dušu ostavlja bogatiju za jedno iskustvo kojem ćete se htjeti opet vratiti.

Ovdje najbolje dolazi do izražaja ona dobra,stara poslovica: U ZDRAVOM TIJELU – ZDRAVI DUH.

Uglavnom,sve što vrijedi za nordijsko hodanje (vidi “NORDIJSKO HODANJE”),vrijedi i za skijaško trčanje s time da su opterećenja na tetive,zglobove i leđa još manja zbog kliznog koraka.

Skijaško trčanje je primjereno za svaku dob zbog mogućnosti prilagodbe težine treninga i rasterećenja tetiva i zglobova korištenjem spomenutog kliznog koraka.

Skijaško trčanje svakim danom postaje sve popularniji vid rekreacije za sve dobne skupine.Isto tako je i natjecateljski sport koji je standardan od zimskih Olimpijskih igara 1952. u Oslu. Razvilo se iz potrebe za lakšim transportom ljudi i robe u područjima koja su veći dio godine prekrivena snijegom te je jedna od najstarijih skijaških disciplina.Prvo natjecanje održano je krajem 18.st.,dok danas natjecanja u skijaškom trčanju obuhvaćaju cijeli raspon duljina staza od sprint utrka,nekoliko stotina metara,pa do maratona,od nekoliko desetaka kilometara.Osim kao samostalna disciplina sastavni je dio dva kombinirana sporta-nordijske kombinacije,koja povezuje skijaško trčanje i skijaške skokove,te biatlona,koji povezuje skijaško trčanje i streljaštvo.

Oprema za skijaško trčanje

 

Za skijaško trčanje potrebne su skije, koje su u usporedbi sa skijama za alpsko skijanje bitno uže i duže. Skijaški štapovi su također bitno duži nego kod alpske varijante, jer moraju omogućiti efikasno odgurivanje.Skijaški vezovi u skijaškom trčanju omogućavaju podizanje pete od površine skije, dok su prsti pričvršćeni tako da omogućavaju odgurivanje i potisak na skiju.

 

Written on Siječanj 1st, 2012

Gorski Kotar – KUĆA ZA ODMOR BEGOVO RAZDOLJE is proudly powered by WordPress and the Theme Adventure by Eric Schwarz
Entries (RSS) and Comments (RSS).

Gorski Kotar – KUĆA ZA ODMOR BEGOVO RAZDOLJE

Begovo Razdolje KUĆA MALNER

##################################################### ####################################################